Co dělali Piráti Kadaň v minulém volebním období?

Co dělali Piráti Kadaň v minulém volebním období?

Každé město potřebuje kvalitní vedení i SILNOU OPOZICI.
Tou jsme se snažili od roku 2018 být.
Co se nám zatím podařilo prosadit a které návrhy na svojí realizaci teprve čekají, se dozvíte v tomto přehledu.

  • Hned na prvním zastupitelstvu se nám podařilo prosadit online přenos z jednání a jmenné hlasování (které je důležité pro sledování jak jednotliví zastupitelé hlasují ve prospěch veřejnosti).
    Jak se časem ukázalo byla to bohužel zřejmě slabá chvilka vládnoucí koalice, protože dále se již snažili našim návrhům všemožně bránit a smetat je ze stolu.
    Spolupráce není vůbec silnou stránkou ODS, a i proto JE POTŘEBA ZMĚNA VEDENÍ, které bude opravdu demokratické a naslouchat hlasům napříč politickým spektrem bez ohledu na stranu, ale s důrazem na kvalitu a přínos námětů.
  • Na začátku volebního mandátu upozornila naše zastupitelka Hana Vodrážková na závažné problémy města v registru smluv, a vůbec to, že je potřeba smlouvy řádně zveřejňovat. Dala tím městu šanci v klidu a bez skandalizace smlouvy upravit.
  • Dalším návrhem upozornila zastupitelka Jana Hladová na potřebu používat při akcích města vratné plastové kelímky pro snížení ekologické zátěže. Město sice kelímky pořídilo, používání se dlouho odkládalo a ani dnes ještě nejsou automatické na všech kulturních akcích města.
    A obdobně až po jejím apelu začal provozovatel skleníků v Tušimicích více kontrolovat zbytečný světelný smog, který z nich proudil.
  • V roce 2019 členka bytové komise Miloslava Karfilátová předložila komisi návrh na změnu pravidel pro přidělování bytů. Tato pravidla nebyla v té době přijata, nicméně před nedávnem přišel místostarosta Losenický s novým návrhem, který některétyto změny kopíruje, bohužel jiné - své - nesystematické zavádí.
  • Celý tým MS Piráti Kadaň sledoval celé období zakázky města a nacházel dost nesrovnalostí, na které zastupitelky upozornily, (například absurdně rozdílné ceny městského mobiliáře stejného typu, kdy rozdíly byly až v deseti tisících Kč); město však kontrolu opozice při zadávání zakázek odmítlo a stále si poptává stejné oblíbené firmy, i přes porušování své vlastní směrnice.
  • V souvislosti s tím také zastupitelka Jana Hladová dlouhodobě upozorňovala na velké množství vícenákladů, které se vyskytovaly výhradně u jedné z vítězných realizačních firem (FRK). Důvodem byly chybné projektové dokumentace objednávané jednou větou na A4. Reklamace takové práce je pak téměř nemožná. Výsledkem je, že nyní se již projektové dokumentace objednávají na základě smlouvy s jasně danými podmínkami a sankcemi.
  • Dále jsme uspořádali anketu ohledně spokojenosti občanů s Městskou autobusovou dopravou (MAD). Přestože výsledky vyzněly jasně, občané by si přáli, aby MAD jezdila i v pozdějších hodinách a na další místa než dosud, stále se nedočkali žádné změny.

Velkým tématem, kterému se věnuje především zastupitelka Hana Vodrážková je po celou dobu NEMOCNICE Kadaň
Tlumočili jsme otevřené dopisy pracovníků nemocnice a dlouhodobě upozorňujeme, že je zde nespokojený personál s vedením i záměry, které mají sice zlepšovat provoz, ale v praxi nesou spíše problémy. Neprojednávání a nenaslouchání potřebám zaměstnanců se pak odráží na jejich demotivace a fluktuaci ve prospěch zahraničních pracovníků, ne vždy s rovnocennou kvalitou a samozřejmě má negativní dopad na kvalitu poskytované péče pro zdejší obyvatele.
A ani desetinásobné dotace proti minulému období to pak nemohou srovnat, nemluvě o nejasnosti jak jejich žádostí, tak vyúčtování.
Úvěrové zatížení města z megalomanských projektů pana ředitele v posledním už dosahuje kritických hodnot.
Hlavního záměr rekonstrukce sálů se stále komplikuje a představa jak se bude stavět 14 domů, když i oprava vstupních schodů trvá několik měsíců je dost smutná.

Snažili jsme se zabránit nestandardnímu převodu pozemků v Pokuticích z majetku města na Nemocnici Kadaň. Současně jsme odmítli, aby Nemocnice plnila roli developera i realizaci bydlení pro své vyvolené zaměstnance.


Další dlouhodobou kauzou především naší zastupitelky Jany Hladové je SKLÁDKA Tušimice.

Opakovaně upozorňovala na nestandartní smlouvu s provozovatelem skládky odpadu v Tušimicích a na neoprávněnost vyplacení dotace ve výši 5 mil. korun z rozpočtu města. Vzhledem k tomu, že vedení města nepřipouští, že by dotace byla vyplacena neoprávněně bylo nutné přistoupit k zásadnímu kroku, aby tento spor posoudil nezávislý správní orgán.
Jelikož jsme přesvědčeni, že pravda je na naší straně, podali jsme v této věci trestní oznámení.

Tento příklad, jak město neefektivně hospodaří s veřejnými financemi a podporuje komerční byznys tedy končí až ve správním řízení.


  • V době karantény z důvodu Covid 19 jsme na našich FB stránkách poskytovali včasné přehledné zpravodajství o aktuálních opatřeních, které se na městském webu ani jiných kanálech najít nedalo.
    Současně jsme upozorňovali na nelehkou situaci kadaňských živnostníků v důsledku vládních opatření a výsledkem byl alespoň malý dotační program na jejich podporu.
  • V roce 2020 jsme se postavili za provozovatele restaurací, abychom zabránili přijetí problematické vyhlášky města, která by velmi výrazně omezila jejich činnost a znemožnila pořádání kulturních akcí.
    V současné době město prezentuje nová jasnější a nediskriminační pravidla pro přidělování dotací podnikatelům, která jsou také dílem našich zastupitelek.
  • Zprostředkovali jsme jednání dvou znesvářených sportovních klubů. K usmíření sice nedošlo, nicméně nový klub sdružující mladé kajakáře dostal prostor i potřebnou finanční podporu od města.
  • Zastupitelka Hana Vodrážková upozornila na pochybnosti o platnosti a cenové výši u smlouvy o zajištění GDPR městu. Na základě toho byla uzavřena nová a došlo k zásadní úspoře veřejných financí, (původní roční odměna činila přes půl milionu Kč!).
    Že zpracovatel má úzké přátelské vztahy k vedení města je zřejmě jen shoda okolností, tak jako i přátelství dodavatele výzdoby haly radnice s tajemníkem, které stálo dalšího půl milionu Kč z rozpočtu města v době krize při pandemii).
  • Upozornili jsme také na různé ceny, za jaké jsou prodávány pozemky města běžným občanům (vyšší cena za m2) a za jaké spřízněným osobám (poloviční a nižší cena za m2).

Zajímali jsme se o budoucnost bývalého LABYRINTu a osud podnikatelů, kteří tam budou nuceni ukončit svou činnost. Projekt nového zařízení sociálních služeb, jehož umístění považujeme za nevhodné, byl velmi rychle schválen a již se pracuje na jeho realizaci. K tomu, že občané přijdou o své desítky let zavedené služby a velkou část zeleně kolem tohoto objektu, nedostali téměř možnost se vyjádřit, natož něco změnit. V souvislosti s tím, bylo také téměř ze dne na den nařízeno i stěhování skautských oddílů na druhý konce města, do menších a nevhodných prostor.


Takových věcí se v průběhu minulých 4 let sešlo více.
Jsme přesvědčení, že naše účast v zastupitelstvu města je přínosná, a protože je stále co zlepšovat, budeme rádi, pokud nám vy, naši voliči, dáte šanci se na chodu města podílet i v dalším období.
Věříme, že nastal čas pro změnu
a jsme odhodláni se v koalici s obdobně smýšlejícími ujmout vedení města pro větší modernizaci a rozvoj služeb obyvatelům - program, projekty.
V případě, že zústaneme v opozici, budeme opět nastavovat zrcadlo, a upozorňovat na nešvary a absurdnosti plynoucí z mnohaleté vlády jedné strany, které jsou více či méně zřejmé.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Slíbili jsme Vám exkluzivní zprávu z posledního zasedání kadaňského zastupitelstva, kde ředitel kadaňské nemocnice prezentoval Zprávu o hospodaření za rok 2023 a zastupitel MUDr. Padrta jí důrazně rozporoval. Tady je.

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

Dne 14. 3. 2024, se konalo první zasedání kadaňského zastupitelstva v tomto roce. Na programu jednání bylo 17 bodů různé důležitosti. Vybrali jsme pro vás souhrn toho nejdůležitějšího, co bylo předmětem jednání a vzrušených diskusí.