(Ne)veřejné zakázky

(Ne)veřejné zakázky
<h1>Transparentnost ala ODS. Zadávání většiny veřejných zakázek malého rozsahu v Kadani probíhá nadále neveřejně. Přestože se opozice domáhá kontroly, město kličkuje jak zajíc na útěku.</h1>

Na svém dubnovém zasedání se, na základě nejen našeho požadavku jako opoziční strany ze zastupitelstva, Rada města usnesla, že nám umožní účast na hodnocení nabídek jednotlivých uchazečů o veřejné městské zakázky, ale jen ty "velké".

Zakázky se rozdělují na nadlimitní a podlimitní a malého rozsahu.

Ty "velké" nad limit 6 miliónů korun město musí zveřejnit prostřednictvím tzv. profilu zadavatele – veřejný informační systém vytvořený speciálně pro veřejné zakázky. Město zde zveřejňuje občas i takové zakázky, které nedosáhnou tohoto limitu, ale jelikož to není povinností, objevují se pouze některé.

Ty "malé" (tedy do 6 milionů Kč), které se neobjevují na profilu zadavatele se zadávají pouze na základě oslovení několika (v našem městě pěti stále stejných) firem, o čemž rozhodne Rada ve formě usnesení.

I přesto, že má město směrnicí schválená pravidla pro zadávání takových veřejných zakázek, která zakazují oslovování stále stejných zhotovitelů, Rada je nerespektuje. Kadaňská pětka je něco jako zaběhaný rituál. Firmy se točí stále dokola.

S nabídkami podanými přes profil zadavatele nelze žádným způsobem manipulovat, co se může stát s doručovanými papírovými obálkami jsme bohužel viděli na vlastní oči (např. nerozbalené v kanceláři).

Rádi bychom zajistili, že k žádným podivným manipulacím nedochází, jenže k "otvírání obálek" těchto veřejných zakázek bohužel přizváni nejsme.

Nabízí se samozřejmě otázka „proč“? Proč se máme zúčastňovat procesu, který je již zabezpečen, protože probíhá elektronicky a transparentně a naopak nesmíme vidět do výběrových řízení, která takto ošetřena nejsou?

A nabízí se odpověď „Aby se vlk nažral a koza zůstala celá“. Možnost kontroly veřejných zakázek opozičním stranám nabídnuta byla. Že ale postrádá smyslu a logiky jen potvrzuje výše uvedené přísloví a skutečný záměr vedení města.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Slíbili jsme Vám exkluzivní zprávu z posledního zasedání kadaňského zastupitelstva, kde ředitel kadaňské nemocnice prezentoval Zprávu o hospodaření za rok 2023 a zastupitel MUDr. Padrta jí důrazně rozporoval. Tady je.

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

Dne 14. 3. 2024, se konalo první zasedání kadaňského zastupitelstva v tomto roce. Na programu jednání bylo 17 bodů různé důležitosti. Vybrali jsme pro vás souhrn toho nejdůležitějšího, co bylo předmětem jednání a vzrušených diskusí.