Veřejné projednávání po kadaňsku

Město Kadaň podalo na podzim 2022 žádost o dotaci 80 milionů na přestavbu Labyrintu na Domov se zvláštním režimem, tzv. Alzheimer centrum, pro 31 osob.

Obyvatelé sídliště (cca 1 tisíc osob) sepsali proti záměru petice, protože nebyli s plány dostatečně včas a podrobně seznámeni (natož aby došlo k veřejnému projednání) a obecně se jim nelíbily související změny, které se týkají jejich života na sídlišti (omezení veřejné zeleně, zahuštění dopravy, apod.).

Mediální výstupy:

(skeny podpisových archů jsou k nahlédnutí u petičního výboru a originály byly předány městu Kadaň)

Místo veřejného projednání se všem dostalo jen potupy a dehonestace a trapné výroky na zastupitelstvu je těžko komentovat.

Nebylo bohužel doloženo, zda DZR v okolí (či kraji) mají opravdu nedostatečnou kapacitu, i když vzhledem k sociodemografickému trendu zřejmě bude tato poptávka narůstat.

I proto jsme jako tehdejší opozice zmiňovaly možnosti hledat jiné řešení ve větších objektech (např. v okolních obcích), které by se navíc zachránili před postupnou devastací nebo začít jednat s biskupstvím, jemuž patří místní velký Alžbětinský klášter, také léta nevyužívaný. (https://kadan.pirati.cz/clanky/zachranme-labyrint/

Místo toho předložilo město srovnání z exkurze v prý obdobném zařízení v Meziboří.
- Co na tom, že jde o obec asi 5x menší než Kadaň a právě již její poloha a umístění zařízení se přiklání k názoru petentů, že by klientům bylo jistě lépe v "přírodnější" méně rušné lokaci.

No máme co jsme chtěli (resp. si zvolili - do řízení města), tak nezbývá než se holt smířit a přizpůsobit.
Možná jednou někdo soudný s vyšší pravomocí někdy učiní opatření, která budou ku prospěchu více lidem.