Ustavující zastupitelstvo pro roky 2022-26 v Kadani

25. října 2022
Ustavující zastupitelstvo pro roky 2022-26 v Kadani

Dne 20.10. 2022 se konalo ustavující zastupitelstvo města Kadaně. Žádné velké překvapení se nekonalo...
Končící starosta Kulhánek předal pomyslné žezlo nově zvolenému Starostovi Losenickému, kterého ostatní zastupitelé zvolili jednohlasně.
Uvolněným (na plný úvazek) místostarostou byl zvolen J. Vaic. Tam již podpora jednoznačná nebyla a hlasovala pro něj pouze koalice ODS a PRO Kadaň a okolí (16 hlasů z 27). Důvod je pochopitelný - voliči odsunutím z druhého na šesté místo kandidátky dali jasně najevo, že si ho na tomto místě nepřejí. Tento jasný signál nebyl buď pochopen, a nebo nejsou kádry.
Celkem zajímavý a s ohledem na potřebné úspory logický byl návrh opozičního ANO na snížení počtu členů Rady města z 9 na 7. Jen pro srovnání Rada Ústeckého kraje, který má cca 900tis obyvatel má jen o 2 radní více a je to naprosto dostačující. Úspora přes 600tis korun z kasy města také není zanedbatelná. Protiargument nově zvoleného starosty, že víc hlav víc ví, byl dost nepřesvědčivý, zvláště, když následně zvolených 9 radních ještě nemá přidělené oblasti, kterým se budou věnovat. Takže, ještě se neví kdo co bude řešit, ale už se ví, že 7 by bylo málo.
Následně proběhla volba členů výborů, které má Kadaň tradičně 2 - kontrolní a finanční. Tam byl počet členů ponížen o 2 a tak nově budou mít tyto poradní orgány zastupitelstva členů pouze 7. Otázkou je co bylo motivem této změny. Finanční úspora asi těžko, protože odměny členů těchto orgánů jsou buď nulové (pokud je člen současně členem zastupitelstva) nebo zanedbatelné u nečlenů.

Za 40 minut bylo hotovo. Nutno dodat, že toto zasedání je svou náplní mimořádné. Nicméně prostor v kulturním zařízení Střelnice by si zasloužila též zasedání řádná. Stále však není dořešeno ozvučení, které je velmi nekvalitní. Mikrofonem je vybaven pouze starosta a ostatní pokud chtějí cokoliv říci jsou nuceni na ostatní zastupitele (sedící jim za zády) téměř křičet. Pokud sedí občan v sále, tak má ještě šanci něco slyšet. On-linový přenos se ale tímto stává pro zájemce sledování zasedání z domova nepoužitelný. Otázkou je, zda to není záměr ?

Další zasedání se bude konat 15.12. 2022. Jako vždy, budeme u toho a budeme vás o jeho průběhu a výsledku informovat.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Slíbili jsme Vám exkluzivní zprávu z posledního zasedání kadaňského zastupitelstva, kde ředitel kadaňské nemocnice prezentoval Zprávu o hospodaření za rok 2023 a zastupitel MUDr. Padrta jí důrazně rozporoval. Tady je.

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

Dne 14. 3. 2024, se konalo první zasedání kadaňského zastupitelstva v tomto roce. Na programu jednání bylo 17 bodů různé důležitosti. Vybrali jsme pro vás souhrn toho nejdůležitějšího, co bylo předmětem jednání a vzrušených diskusí.