Přínos juniorské komise

Přínos juniorské komise

Nechci hodnotit to, že zde na počátku existoval záměr nepolitického spolku RADKA, které provozuje centrum pro mládež (Youth centrum), aby se začalo pracovat s mladými v rámci např. strukturovaného dialogu a obnovit nějakou formu mládežnického parlamentu apod.


Najednou se zjevila Juniorská komise Rady města, kterou - jak jsme se dotazovali - má v kompetenci jen rada, takže jí jmenuje, čte její zprávy a hodnotí.
Což o to, je to zákonný nástroj, když pomineme, že by měla soužit právě mladé veřejnosti, spolupracovat s ní a tlumočit její názory.

Na první (trochu dezorganizované) akci v roce 2019 - pivě se starostou - jsme se doptávali jak tedy fung>

Fungování bylo po celou dobu jaksi utajené, protož nikde nenajdete kontakty či jakékoliv spojení na její členy. Existuje FB skupina, která má ale stále jen 6 interních členů.

Záměrem bylo kromě propagace města především na Instagramu udělat turistické stránky města.
Krásný počin, pokud by šlo o angažovanost mládeže, ale když se pak dozvíte, že tito mládežníci vyinkasovali od města více než čtvrt milionu Kč, je to spíš smutný skutek. Navíc jde o zkopírování informací, které běžný uživatel internetu umí vyhledat i jinde.

Také zřejmě po vyschnutí odměn zanikla i jejich aktualizace, takže tam dodnes například není zimní provoz koupaliště nebo změny v hostinských zařízeních apod., takže přínos posuďte sami.

To že někteří členové juniorské komise si pak založili IT firmičku a dostali další dotace od města (na rozvoj služeb pro obyvatele?) je už jen morální dopad takovéhoto přístupu.

Další akci již veřejnost neobjevila vůbec a pak se tak nějak působnost komise rozplynula.
Ano byl kovid atd., ale jinde vše fungovalo dále, mladí zvládají online formu komunikace s přehledem a naopak bylo spousta času na nové nápady, propojování .....ale to evidentně nebylo v Kadani žádoucí.

Je pochopitelné, že mladí dorůstají, odchází za studiem, prací, do rodin apod., právě proto by forma spolupráce s nimi neměla být najmutím placené služby, ale vycházet z jejich potřeby, z pestře zastoupené věkové komunity, která se stále obnovuje a především musí vědět, že má o ní opravdu někdo zájem, naslouchá jejím potřebám a nechá je mluvit do toho, jaké město v budoucnosti bude.


Shrnuto podtrženo, i špatným příkladem se člověk učí, snad se vedení poučí.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Slíbili jsme Vám exkluzivní zprávu z posledního zasedání kadaňského zastupitelstva, kde ředitel kadaňské nemocnice prezentoval Zprávu o hospodaření za rok 2023 a zastupitel MUDr. Padrta jí důrazně rozporoval. Tady je.

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

Dne 14. 3. 2024, se konalo první zasedání kadaňského zastupitelstva v tomto roce. Na programu jednání bylo 17 bodů různé důležitosti. Vybrali jsme pro vás souhrn toho nejdůležitějšího, co bylo předmětem jednání a vzrušených diskusí.