Prezident Petr Pavel

30. ledna 2023
Prezident Petr Pavel

Minulý víkend proběhlo 2. kolo volby prezidenta ČR a nás velmi potěšilo, že vyhrál pan Petr Pavel. Oslovila nás jeho klidná a slušná kampaň i jeho přehled a chování, které jsme mohli osobně vidět na setkání v Orfeu Kadaň dne 18.5.2022.

Co už nám tolik radost nedělá, je celkově nízká účast v prvním i druhém kole prezidentské volby v Kadani. Účast 61,14% je hluboko pod celostátním průměrem. Můžeme tvrdit, že je to kvůli skladbě obyvatelstva, nedostatečnému vzdělání, nízkým příjmům a podobně, viz připojené komentáře. Je to zřejmě pravda. Nicméně bych si na tomto místě chtěla postěžovat na naprosto nulovou propagaci voleb ze strany vedení města. Zatímco na Kláštereckém fóru na FB probíhaly ostré výměny názorů příznivců obou kandidátů, na všech skupinách v Kadani to vypadalo, jako by se ani žádné volby nekonaly. Považuju to za naprosté selhání vedení města. Lze pochopit, že pan starosta a místostarosta chtějí zachovat politickou neutralitu a nechtějí lidem prozrazovat své volební preference. Nicméně základní informace a pozvánka k volbám, včetně například administrativních pokynů, jak a kde volit, jak získat voličský průkaz, by bylo velmi vhodné. Jediní, kdo o volbách aspoň trochu informovali jsme byli my na našich FB stránkách a hnutí ANO. Přestože nesouhlasíme s jejich výběrem kandidáta, za aktivitu před volbami je musíme pochválit.

Ostatně se to projevilo i v celkovém výsledku voleb. V Kadani celkově vyhrál Andrej Babiš poměrem 53,56% oproti 46,43%, které získal Petr Pavel. Pan Babiš ale nevyhrál ve všech volebních okrscích v Kadani. Okrsky 9, 10 a 11 daly přednost Petru Pavlovi. Pokud se podíváme, kde tyto okrsky jsou, je to Strážiště, vilová čtvrť u řeky a centrum města. Tedy se potvrzuje teorie o jiné volbě mezi vzdělanými a finančně zajištěnými lidmi a jiná mezi lidmi s nižším vzděláním a příjmy.

Kampaň Andreje Babiše byla letos obzvlášť drsná a cílila právě na ty nejzranitelnější a nejsnáze manipulovatelné. Právě proto se domníváme, že vedení města promeškalo svojí příležitost tuto skupinu obyvatel oslovit, uklidnit a nechalo je naprosto na pospas predátorům.

Věříme, že v dalších volbách v roce 2025, kdy bude kandidovat i jejich strana, sehrají aktivnější roli. Snad nebude pozdě!