Participace = zapojení občanů do veřejného života. Proč Rada v Kadani nechce umožnit lidem aktivně se zapojit do rozhodování, na co půjde alespoň malá část investičních peněz z veřejného rozpočtu?

Opakovaně jsme navrhovali aspoň začít jednání ohledně možnosti zavést v Kadani participativní rozpočet. Zamítnuto.

Nic to nestojí, jde jen o vyhrazení části každoročního rozpočtu (např. 3 miliony Kč, z celkových téměř 500 milionů Kč), na většinou menší stavební akce podle přání lidí z celého města. Lidé mohou být ti nejaktivnější, co nějaký záměr navrhnou třeba i s nákresem, rozpočtem nebo jim s tím pomohou úředníci města. Všichni občané města pak ale mohou být také aktivní, když o jednotlivých záměrech budou elektronicky hlasovat (z pohodlí domova, anonymně, většinou s více hlasy pro i proti).

Stovka měst v ČR již PARO provozuje, protože je zajímá, co chce většina jejich obyvatel.

V Kadani se argumentuje tím, že některé akce vznikají také na přání občanů při setkávání na sídlištích. Nic proti této aktivitě, ale jestli jste tam někdy byli (my chápeme, že to je pro většinu pracujících nebo rodin s dětmi nedostupné v odpolední dobu), tak víte, že jde často o názor jednotlivců z těch sotva tří desítek lidí (povětšinou ještě předsedů SVJ), kteří si tam zajdou na pokec nebo buřta. Často jde o provozní opravné práce, které se dají nahlásit meilem nebo po telefonu. Srovnávat to s vyjádřením názoru tisíců lidí je směšné.

Výzva pro obyvatele aby něco vymysleli, může přinést veřejně prospěšné inovace či neotřelé nápady, inspirace z výletů, zahraničí.

  • Bojí se tu trochu práce navíc nebo jen nechtějí cokoliv měnit, otvírat se novým trendům?
  • Bojí se tu jiných mozků nebo si přivlastňují patent na rozum?
  • Bojí se tu hlasu lidu nebo ho jen podceňují?

Obecně by to v Kadani chtělo více komunikace, diskuze, anket ….

Možná by se pak projevilo, že leckteré věci vidí obyvatelé města jinak, že si lidé přejí třeba rozšíření MAD a nepřejí hvězdárnu. Že by raději uvítali více peněz do kultury než do dlažby na náměstí. Klidně nám napište, jak to vidíte a co si třeba přejete vy?

Když se nikdo neozývá, tak se nic nezmění.

Nabídli jsme samozřejmě pomoc i kontakty na ověřené dobré příklady z praxe - bohužel nebyl zájem – bod 28.

Ale lze najít podporu i veřejně nebo zde - kde je i podrobný pohled na celé téma.

Dobré zkušenosti může nabídnout hned sousední Klášterec nad Ohří.

No holt pro někoho klikání na „nejkrásnější město“ je důležitější.