Jak má vypadat správná radnice

Jak má vypadat správná radnice

Být transparentní a otevřená, podporovat participaci občanů a hospodařit odpovědně, to jsou základní principy o kterých jsme mluvili s právníky z Oživení.

  • Jaké jsme zažili v tomto volebním období administrativní ping-pongy, abychom se vůbec dostali k informacím a když už kraj mnohokrát potvrdil naše právo, tak se materiály alespoň tak osekaly, že z nich mnoho nevyčteme.
  • Jak stále nemáme dostatek podkladů, abychom vůbec věděli co se schvaluje v rozpočtu nebo kam tečou miliony do nemocnice, a proto nemůžeme zodpovědně hlasovat pro.
  • Jak “vláda jedné strany” nespolupracuje a odmítá šmahem jakýkoliv návrh, ikdyž se jedná i jen o technické připomínky, protože má většinu a tak si může dělat co chce?
  • Jak zde neexistují jasná pravidla na cokoliv od přidělování bytů či dotací, natož zakázek, kde se porušuje i vlastní směrnice….
  • Jak se tu zneužívá politická moc třeba v nezávislosti veřejných medií, ale bohužel i v zasahování do soukromí, jak je zde tragická politická kultura a amorální chování zastupitelů…

Všechno to, co v obyčejných lidech vytváří ten dojem “že politika je špína” a radši o ní nechtějí slyšet. Ale to není správný občanský přístup a ten komu vyhovuje není správný politik a “státotvůrce”.

Politika (a především ta komunální) se dá dělat čistě, lidsky, bez protekcí. Pak není co skrývat a otevřenost a spolupráce přináší mnohem větší inniciativu a pestrost řešení, která se mají dělat především s lidmi a pro lidi a ne kvůli kariéře a moci.

Máme co narovnávat a bylo, je a bude to těžké, ale když před tím budou všichni utíkat, zůstanou je ti, kteří to pak bez kontroly lehce zneužijí jen k vlastnímu prospěchu.

Je to o nás všech a svědomí každého. „Aby zlo zvítězilo, stačí, když slušní lidé nedělají nic.“ – Edmund Burke

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Slíbili jsme Vám exkluzivní zprávu z posledního zasedání kadaňského zastupitelstva, kde ředitel kadaňské nemocnice prezentoval Zprávu o hospodaření za rok 2023 a zastupitel MUDr. Padrta jí důrazně rozporoval. Tady je.

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

Dne 14. 3. 2024, se konalo první zasedání kadaňského zastupitelstva v tomto roce. Na programu jednání bylo 17 bodů různé důležitosti. Vybrali jsme pro vás souhrn toho nejdůležitějšího, co bylo předmětem jednání a vzrušených diskusí.