Hvězdárna

Hvězdárna

Hvězdárna na prostředním kopci má být do vánoc hotová. Jaké bude okolí?

Opět jsem navštívila kontrolní den městské stavební akce, abych na vlastní oči viděla, jak se změní charakter trochu veřejností zapomenutého prostředního kopce, který dosud znali většinou jen zahrádkáři.

Já osobně ho mám moc ráda, ať už z nostalgie, když jsme tam v mládí trávili volný čas s partou nebo pro klidné procházky lesíkem, ale především protože na západní straně poskytuje nádherné vyhlídky.

Stavba roste, kupole se chystá, dalekohledy jsou na gymnáziu již připravené... že se to trošku prodražuje, na to už jsme zvyklí.

Co mě však zaujalo je, že se moc nepočítá s tím, že tam bude chodit veřejnost nebo jen minimálně.

Že bude obsluha dálková a můžeme si záběry skouknout z domova na youtube je vcelku moderní trend a i přestože jde spíš o "libůstku pro fajnšmekry", ve většině měst hvězdárnu provozují pro návštěvníky. Dělají tam různé akce a přednášky, promítání a exkurze, aby se aspoň trochu podílela na provozních nákladech a sloužila jako cíl třeba turistům.

Je ale pravda, že po té, co jsem zjistila, že autem nahoru nevyjedete (prostor na parkování je tam minimální už i pro zahrádkáře a okolní lesy se chránit musí) a s přístupem z jiné strany se nepočítá, tak to půjde těžko.

Hvězdárny na kopcích bývají :), ale ten náš pěšky stojí za to. Mě sice problém nedělá, ale třeba s kočárkem nebo pro malé děti, seniory, hendikepované je pak toto budoucí dílo za 6 milionů Kč nedostupné.

Ale nakonec je to možná i dobře, protože až by se turista náhodou chtěl projít po okolí a uviděl by ten nepořádek lesníků, kdy se zde již roky válejí stromy, zbytky po těžbě a cesty nejsou upravované, natož značené, tak by asi měl po dobrém dojmu z výletu.

Na zastupitelstvu jsme od životního prostředí dotali odpověď, že by se to mělo do zimy snad uklidit, tak uvidíme.

A provozní náklady se u nás prý odhadují na pouhých cca 10 tisíc Kč ročně!?

No necháme se překvapit.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Naše Nemocnice Kadaň nevzkvétá!

Slíbili jsme Vám exkluzivní zprávu z posledního zasedání kadaňského zastupitelstva, kde ředitel kadaňské nemocnice prezentoval Zprávu o hospodaření za rok 2023 a zastupitel MUDr. Padrta jí důrazně rozporoval. Tady je.

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

REPORT Z JEDNÁNÍ KADAŇSKÉHO ZASTUPITELSTVA 1/2024

Dne 14. 3. 2024, se konalo první zasedání kadaňského zastupitelstva v tomto roce. Na programu jednání bylo 17 bodů různé důležitosti. Vybrali jsme pro vás souhrn toho nejdůležitějšího, co bylo předmětem jednání a vzrušených diskusí.