Dotace v Kadani 2023

22. března 2023
Dotace v Kadani 2023

považujeme za věcně nesprávný. Proto zde zveřejňujeme celou reakci Ing. Jany Hladové, spoluautorky uvedené změny bodového hodnocení pro dotace podnikatelům v Kadani:

" Dobrý den,

v rámci objektivity se nemohu nevyjádřit k informacím uvedeným ve Vašem příspěvku o zavedení bodového systému pro dotační podporu podnikatelům v Kadani.

Nevím kdo vám poskytl informace pro článek, nicméně tento bodový systém nezavedla Rada města a nezavedla ho letos. Bodový systém se schvaloval již v loňském roce v rámci každoročního schvalování programu podpory.

Jelikož jsme jako opozice (Hladová, Vodrážková - Piráti) permanentně (od zavedení tohoto dotačního programu) zpochybňovali systém přidělování dotací postavený do té doby pouze na subjektivních rozhodnutích jednotlivých radních (kteří nedokázali zastupitelům vysvětlit na základě čeho dostal jeden žadatel 80% požadované podpory a jiný třeba 20%), výsledkem bylo, že již v roce 2021 jsem dala dohromady tento systém postavený na přidělování bodů jednotlivým žádostem na základě splnění hodnotících kritérií (viz příloha). Tento systém byl navrhnut p. Vaicovi tehdy 2. místostarostovi, který ho odsouhlasil a předložil ke schválení Radě města.

Následně byl tento můj návrh v rámci schvalování dotačního programu na rok 2022 -2023 schválen zastupitelstvem )dohledatelné v zápisech ze ZM Kadaně.

není to tedy žádná novinka a už vůbec ne zásluha Rady města v současném složení. Chápu motivaci pana současného starosty deklarovat jak je na základě tohoto systému nyní přidělování dotací objektivní a spravedlivé, nicméně můj názor je stále takový, že i přes tento kompromis Rada města neustále přiděluje dotace v rozporu se záměrem dotačního programu, což bylo původně podpořit inovace a oživit střed města. Nám se povedlo rozšířit žádosti nejen na historické centrum, protože to bylo dosti nefér a pro podnikatele mimo centrum města diskriminující. To už ale samozřejmě nikde nepadne a pan starosta se s tím chlubit také nebude. Už jen fakt, že jistá firma Runa group s.r.o., která má na náměstí provozovnu čalounictví (která je neustále zavřená a funguje pouze na telefon) získala za 3 roky možnosti žádat o dotaci celkem na dotacích přes 300 tis Kč. Jistě zcela náhodou si tato firma "zahrála" v předvolebním klipu ODS před krajskými volbami v roce 2020.

Ale rozumím, že k objektivním informacím by bylo potřeba se prohrábnout materiály do zastupitelstva, na což, chápu, že nejsou kapacity.

Je mi jasné, že tímto mailem věc asi osvětlím pouze Vám, a nikde se uvedení informací ve Vašem příspěvku na pravou míru neobjeví, ale i tak cítím potřebu to sdělit.

Myslím, že pan místostarosta Vaic by měl potvrdit (pokud je aspoň trochu čestný), kdo byl autorem návrhu bodového hodnocení). Mimochodem i proto, že je to prokazatelné ze zápisu zastupitelstva. K potvrzení svých slov  přikládám mnou zpracovaný návrh přílohy dotačního programu na podporu podnikání pro rok 2022 tak jak jsem jej zpracovala a odeslala p. Vaicovi 11.11.2021.

Závěrem je možná nasnadě konstatovat, že ten kdo poskytl informace, které jste zpracoval do článku pro ČRo Sever zjevně nemluvil pravdu, což mne nepřekvapuje.

Čest objektivní žurnalistice

S pozdravem

Ing. Jana Hladová

předsedkyně MS Piráti Kadaň"