Rozklikávací rozpočet města Kadaň

17. října 2018
Rozklikávací rozpočet města Kadaň

Z iniciativy Pirátů, proběhlo včera jednání se zástupci vedení města (Jiří Kulhánek, Jan Losenický), jehož cílem bylo prodiskutovat programové shody vítězné ODS a Pirátské strany. Dále proběhla diskuse nad tématy, kterým se chtějí Piráti v zastupitelstvu věnovat a o možnosti zastoupení naší strany v radě města. Až na neshody ohledně průběhu předvolebních kampaní, byla debata korektní a konstruktivní. Nově zvolené zastupitelky (Jana Hladová, Hana Vodrážková) seznámily starostu a místostarostu města s oblastmi, které nás nejvíce zajímají a kde by chtěli Piráti přispět prostřednictvím svých návrhů a aktivní práce ke zlepšení.

Jedním z prvních našich návrhů, který jsme již na schůzce zmínily je zprovoznění rozklikávacího rozpočtu města tak, aby byl opravdu rozklikávací a obsahoval podrobná finanční data jako v jiných městech a i občanům Kadaně bylo umožněno jejich právo kontroly hospodaření města s veřejnými prostředky (viz srovnání níže).

Níže uvádíme příklad z Kadaně, kde uvidíte např. u odbor výstavby - doprava - 39 mil Kč "na chodníky a komunikace" a 9 mil "nespecifikováno" nebo kultura - rozpočet 0,- Kč + bohužel se nezobrazuje cesta k přímému příkladu, musíte si klikat sami (zřejmě proto rozklikávací rozpočet :) versus příklad z Černošic - informovanost o každé jednotlivé faktuře města za každý výdaj, zde konkrétně za nákup materiálu na běžné osvětlení u firmy Amper market (obdobně funguje i Ústí nad Labem, Chomutov, Žatec...a mnoho dalších měst)

Rozklikávací rozpočet Kadaně

Rozklikávací rozpočet Černošic