Podporujeme Iniciativu Chceme změnu

Sešli jsme se se zástupci sester a zdravotnického personálu z Nemocnice v Kadani. Tito zaměstnanci už od března bojují za zlepšení pracovních a platových podmínek v rámci Iniciativy (pod různými názvy), která probíhá v nemocnicích v celé ČR.

Co zdravotníky nejvíc trápí? Především je to nižší platové ohodnocení v kadaňské nemocnici, než je hodnocení v okolí, dokonce pod tabulkami, které schválilo MZČR, což dokazuje tato tabulka.

Je z ní zřejmé, že sestry s mnohaletou praxí berou stejný plat, jako nově nastupující, což se jim pochopitelně nelíbí. Navíc je to v rozporu s celostátní politikou odměňování MZČR. Dalším problémem v Nemocnici Kadaň je vysoká fluktuace zdravotnického personálu, nutnost často zaučovat nové zaměstnance, aniž by stálí pracovníci dostali nějaké ohodnocení za toto zaučování, které je pro ně při zvládání běžné práce velmi náročné.

Nedostatek sester řeší vedení nemocnice nabíráním zaměstnanců na DPP z jiných nemocnic, kdy tyto „brigádnice“ berou vyšší hodinovou odměnu, než stálí zaměstnanci. Přičemž kvalita práce brigádníka, jeho vztah ke kadaňské nemocnici i pacientům je jinde, než u stálého, zkušeného personálu.

Zdravotníci z Nemocnice Kadaň se snažili domluvit na sjednání nápravy s ředitelem nemocnice, obrátili se na Odborovou organizaci Nemocnice Kadaň, sešli se se starostou města Jiřím Kulhánkem - bez výsledku.

Obrátili se i na naše zastupitelky, aby otevřely tento problém na podzimním jednání zastupitelstva.

Obdivujeme úsilí zástupců zdravotníků , s jakým bojují za svoje práva i dobu, po jakou to při své náročné práci vydrželi.

Chceme kvalitní péči v naší nemocnici, což můžou zajistit jen kvalitní a spokojení zaměstnanci.

Stojíme proto za zaměstnanci nemocnice a uděláme maximum, co půjde, aby se začalo hledat řešení.

Dar pro Azylový dům Naděje

Piráti Kadaň předali 12. 1. 2024 dar v Azylovém domě Naděje v Klášterci nad Ohří, který pořídili z Vánoční sbírky Pirátů Ústeckého kraje.