Listopad

16. listopadu 2019
Listopad

30 let od sametové revoluce je důvodem k oslavě - ale máme co slavit?

Ano určitě - svobodu pohybu a zatím i slova, demokracii (jakou jsme dopustili, takovou máme) i rozvoj naší republiky, trochu nerovnoměrný a v leckterých oblastech selhávající (korupce, exekuční pasti...), ale budiž - není všem dnům konec.

Protože nejsme spokojení se současným stavem, zúčastnili jsme se již druhé demonstrace na LETNÉ a ta síla 300 tisíce lidí nás velmi povzbudila do další práce pro lepší společnost.

Mikuláš Minář a jeho kolegové vyzvali všechny lidi k aktivitě, péči o svá práva, zájem o své okolí a soudržnosti. Absolutně s tím souhlasíme a samozřejmě jsme také podepsali novou výzvu MCH.

PŘIDÁTE SE?!

A ještě jeden tip od pirátského kolegy: nemusíte se bát a hned kandidovat do parlamentu :) ani doma smolit návrhy zákonů. Stačí jen chvilka, v Kadani jen 5x ročně 2 hodinky odpoledne, ale za 4 roky se dá zlepšit hodně!

"Účastněte se schůzí obecního zastupitelstva. Tam začíná politika. A vůbec nemusíte být zastupitel. Začněte tím, že si čtěte body projednané na zastupitelstvu a snažíte se pochopit, o čem se vůbec jedná. Co jsou problémy vaší obce. Najdete hromadu balastu, směny dvoumetrových pozemků a jiné úřední věci, ale i velká, strategická témata. Pokuste se pochopit, o co jde a zvážit výhody i nevýhody. Přijďte na zastupitelstvo a zeptejte se. Říkejte svoje názory na to, jak věci kolem vás mají vypadat, protože přesně tuhle zpětnou vazbu potřebujeme.

Proč?

Pro zastupitelé obce není nic smutnějšího než to, že jejich práce nikoho nezajímá a nikdo jim neřekne názor. Je těžké se zlobit na politiky, že se nic nehýbe kupředu, když to nevypadá, že by to někoho zajímalo.

Proč by měl zastupitel něco tlačit, když to nikoho nezajímá?

Proč by měl hlídat hospodaření města, když to nikoho nezajímá?

Proč by později neměl zadat zakázku kamarádovi, když to nikoho nezajímá?

Proč by neměl dosadit do dozorčí rady příbuzného, když to nikoho nezajímá?

Proč by neměl levně koupit obecní pozemek? Proč, když to nikoho nezajímá?

Ďábel pokušení přichází na začátku. Na začátku téměř každý nastupoval do politiky s přesvědčením, že ji bude dělat čistě a až pak zjistil, že to vlastně nikoho nezajímá...

Ukažte, že vás zajímá, co se děje kolem vás a po jaké cestě vaši politici kráčí.

Na našem webu najdete zápisy ze zastupitelstev a můžete si je prostudovat, nenutíme vám náš komentář, udělejte si svůj názor.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy, ozvěte se nám.

Jděte do toho. Věnujte svých pár chvilek demokracii ve svém městě, své obci - a demokracie se rozšíří všude kolem nás...

Dar pro Azylový dům Naděje

Piráti Kadaň předali 12. 1. 2024 dar v Azylovém domě Naděje v Klášterci nad Ohří, který pořídili z Vánoční sbírky Pirátů Ústeckého kraje.