GDPR je nám drahé

Přemrštěná cena, podezřelý výběr, aneb jak se nám podařilo ušetřit městu 300 tisíc Kč ročně!

Na základě nařízení o tzv. GDPR (General Data Protection Regulation = obecné nařízení o ochraně údajů), tedy ochraně osobních údajů muselo město Kadaň zajistit svého pověřence na tuto oblast.

Ing. J. Kolařík byl jmenován na jaře roku 2018 na základě výběrového řízení z pěti účastníků. Jeho měsíční odměna činila téměř 50 tisíc Kč (45.980,- Kč).

Když jsme tuto šokující informaci zjistili při kontrole fakturace města na přelomu roku 2019, ihned jsme připomínkovali, že jde zřejmě o nejdražšího pověřence v České republice. Při srovnání cen v ostatních městech i ověřením na Svazu měst a obcí ČR jsme si potvrdili, že se tyto odměny pohybují o řád níže.

Nutno podotknout, že místní pověřenec se „stará“ i o všechny příspěvkové organizace. Nicméně v době, kdy jsme na tuto přemrštěnou cenu upozorňovali, měl však již všude provedené všechny analýzy a opatření a stejná odměna zahrnovala v podstatě jen měsíční paušál za sledování nových nařízení a případné konzultace.

Podívali jsme se tedy i na výběrové řízení, jak je možné, že takto drahá nabídka byla nejvýhodnější?

Hned nás praštilo do očí, že smlouva měla být ukončená převzetím díla, resp. jeho první části – analýz v květnu 2018 a další smluvní vztah v ní řešen nebyl. Město tak vyfakturovalo od června 2018 do doby, kdy jsme vyvolali jednání o změně této smlouvy téměř 1,5 milionu korun člověku, který se v daných organizacích za tuto dobu nemusel ani ukázat (natož odvádět denní práci odpovídající tomuto nadprůměrnému měsíčnímu platu).

Výběrové řízení bylo také velmi podezřelé. Všichni ostatní zájemci byly na rozdíl od pana Kolaříka totiž firmy, které se GDPR dlouhodobě věnují.

Při jednoduchém porovnání jejich nabídek v dlouhodobém horizontu vyšla jasně nabídka tohoto pána již při třetím roce provozu o více než 200 tisíc Kč dražší. Při dlouhodobém platebním vztahu př. za 7 let by pak město tratilo dokonce přes 1 milion Kč!

Jsme rádi, že jsme tedy přispěli k narovnání plateb města za hlídání GDPR a došlo od roku 2021 k dodatku smlouvy a snížení odměny panu Kolaříkovi o více než polovinu (na 20. 659,- Kč měsíčně).

Je smutné, že za celou dobu například městu neporadil, jak ošetři ochranu osobních dat při jednání zastupitelstva, kde se neustále zbytečně čtou osobní údaje majitelů bytů a pozemků. To je pak i záminkou ODS k odmítání videozáznamu z jednání. Ale to už je zase jiná část naší opoziční práce.