Dotace na podporu podnikání

To tak jednou (před pár lety, když už se i na radnici všimli, že je náměstní "mrtvé") vznikl v Kadani dotační program s názvem "na podporu podnikání".

Už sám název je zavádějící, protože se dle podmínek týká pouze podnikatelů s provozovnou jen v památkové rezervaci (centra) města, tak by se dalo očekávat, že se pojmenuje výstižněji, zvlášť když byl všude propagován jako super nápad na "oživení" náměstí.

Účelem dotace má být:

• zlepšení kvalitiy a pestrosti služeb či produktů
  • rozvoj podnikání, zvýšení zaměstnanosti ve formě OSVČ, "zvýšení hospodářské prosperity"
  • podpora začínajících i stávajících podnikatelů...pro úspěšné "nastartování" jejich aktivit

Několikrát jsem se k němu jako zastupitel vyjádřila, ale pro přehled zde shrnu všechny jeho "zajímavosti":

• Sídlo (či trvalé bydliště) nemusí být v Kadani, ale v celé ČR - takže daně fuč, finanční kontrolovatelnost podnikatele fuč :(
  • Nikde ani zmínka o ověření podnikatele z rejstříků či doložení finanční alaýzy záměru, ověření, zda je ve ztrátě či zisku!?
  • Určeno pro podnikatele s obratem až 1 mil EUR?!

(při sumičkách, které jsou pouštěny z rozpočtu na jiné dotační tituly př. veřejněprospěšných aktivit, je představa dotování takto "úspěšného" podnikatele tristní)

Jsou zde i další disproporce vůči jiným dotacím:

(ikdyž holt "tak to v Kadani je už léta a všem to vyhovuje" - citace starosty) * 800 tisíc na celý dotační program = více než na desítku spolků pracujících v oblasti sociálních a prorodinných služeb (každý má asi jiné životní hodnoty a priority, ale min. stejné částky by byly hezké :) * Možnost pořizování dlouhodobého majetku x spolkům (pro které je získání investičních peněz mnohem složitější) * Podpora jednoho subjektu až 200 tisíc Kč x 150 tisíc Kč u spolků. * Bez nutného prokazování alespoň určitého % spolufinancování x 50% u ostatních dotací (v sociální oblasti v posledním období sníženo na 25%). * Bez jasně vyznačených sankcí? (to je dlouholetý příběh, kdy upozorňujeme i na diametrálně rozdílné sankce např. hokejistů, a to dokonce profi dospělých, vůči všem ostatním)...

Tím samozřejmě neříkám, že myšlenka celá je špatná.

Většina záměrů byla celkem pro město obohacující, ikdyž pár podivností se našlo.

Bohužel otázky jsou většinou bagatelizovány a odpovědi nepodložené...,

takže svým "zdžením se" při hlasování demonstruji právě to, že nejsem v souladu se všemi okolnostmi dotačního programu.

Každá hlasujeme za sebe (možná na rozdíl od některých jiných stran), takže není pravda, když starosta píše, že jsme vždy proti.

Ani vždy, ani obě a ani proti :).

Navíc osobně si "mohu dovolit" vyjádřit hlasováním tento postoj, protože dle zkušeností ze zastupitelstva mám jistotu, že vládnoucí většina si to co "doporučí" rada vždy schválí, takže spím klidně, že žádným podnikatelům rozhodně neškodím.

A konkrétně, vznesla jsem několik detailních dotazů - proč některý podnikatel podpořen je a proč jiný ne? - kdo a jak hodnotí záměry a podle čeho rozhoduje? - proč se jednomu dá vše o co žádá a druhému jen půl? - jaká jsou zde pravidla? - existují nějaké koeficienty hodnocení? (nebo jak se hodnotí inovativnost, potřebnost, účelnost)?

Již před rokem starosta odpovídal, že se program upřesní. Bohužel zatím žádný velký pokrok nevidím :(

Závěr: nesystémové, nejasné, netransparentní.